Bestelauto

U kunt voor de bestelauto’s kiezen tussen verschillende verzekeringsvormen. Welke de beste keuze is hangt af van de leeftijd van de bestelauto’s, maar ook van de waarde en de opgebouwde schadevrije jaren.

Er is niet één ideale bestelautoverzekering die altijd de beste keuze is. Er zijn verschillende verzekeraars met verschillende polisvoorwaarden, eisen en premiestellingen. Het is een kwestie van vergelijken en de beste verzekering voor de bestelauto’s kiezen.

 

Welke verzekeringsvormen kunt u tussen kiezen?

Er zijn drie vormen van de bestelautoverzekering. Het zijn dezelfde die u ook kent van de autoverzekering, namelijk:

· WA
· WA + beperkt casco
· WA + casco (allrisks)

Wanneer kiest u voor de WA bestelautoverzekering?

De WA bestelautoverzekering keert alleen de met de verzekerde bestelauto veroorzaakte schade aan anderen uit. Het gaat om de zogenaamde schade door wettelijke aansprakelijkheid. De schade aan de eigen bestelauto kunt u nooit claimen op de eigen WA verzekering. Deze verzekering kiest u voor oudere bestelauto’s met nog maar een lage dagwaarde. Het is ook de goedkoopste van de drie verzekeringsvormen, maar natuurlijk ook met de meest summiere dekking.

 

Toch maar kiezen voor de WA + beperkt casco

Deze verzekering is de WA verzekering aangevuld met een aantal dekkingen. U krijgt bijvoorbeeld ook schade aan uw bestelauto uitgekeerd bij storm- en hagelschade, diefstal en ruitbreuk. De schade aan de bestelauto door bijvoorbeeld een aanrijding, keert de WA + beperkt casco niet uit. Er geldt een uitzondering. Schade aan de bestelauto door een aanrijding met loslopende dieren, keert de verzekeraar wel uit. Deze verzekeringsvorm kiest u als u de WA een te beperkte dekking vindt, maar de WA + casco te hoge lasten geeft.

De meest uitgebreide verzekering voor bestelauto’s – WA + casco

De allrisks verzekering keert ook uit bij schade door een aanrijding of door vandalisme. De WA + casco is de verstandigste keuze voor nieuwe bestelauto’s en voor voertuigen die wel al wat ouder zijn, maar nog wel veel geld waard zijn.

Ga bij voorkeur voor de WA + casco

Na het veroorzaken van een schade bent u blij met de WA + casco bestelautoverzekering. Kies daarom het liefst voor de meest uitgebreide verzekering. Uiteraard moet de hoogte van de premie wel in verhouding staan tot de waarde van de bestelauto. U gaat geen €1.000 per jaar aan premie betalen als de bestelauto nog maar een waarde heeft van €2.000 of nog minder.

 
 

Hoe worden de bestelauto’s gebruikt?

Verzekeraars willen graag weten waar u de auto voor gebruikt. Dat zegt namelijk iets over de kans op een ongeval. Een koeriersbedrijf rijdt bijvoorbeeld veel in drukke steden en gebruikt de bestelauto intensief. Een bestelauto voor het vervoeren van materialen zal gemiddeld minder vaak een schade rijden. Ook kan de verzekeraar vragen hoeveel er met de bestelauto wordt gereden in één jaar.

Wie is de regelmatige bestuurder van de bestelauto?

Een risicofactor voor de verzekeraar is het feit of de auto een regelmatige bestuurder heeft of steeds wisselende bestuurders. Wisselende bestuurders geeft weer een grotere kans op een claim, dus kan de verzekeraar in dat geval een hogere premie rekenen.

Opgebouwde schadevrije jaren maken het verschil

Met veel schadevrije jaren betaalt u een veel lagere premie voor de bestelautoverzekering. Door het schadevrij rijden bouwt u extra schadevrije jaren op. Op zo’n manier kunt u in de loop der jaren de premie sterk verlagen.