Geldverzekering

Vooral voor bedrijven die veel contant geld aannemen en beheren is een geldverzekering een noodzakelijke verzekering. Ook voor elektronisch geld kunt u baat hebben bij een geldverzekering, maar wel in mindere mate. De geldverzekering compenseert de schade bij bijvoorbeeld een overval, maar biedt u ook bescherming tegen het ontvangen van vals geld.

Ondernemers geven tegenwoordig de voorkeur aan het elektronisch betalen. De betalingen komen namelijk op deze manier gelijk terecht waar ze horen. Contant geld heeft u zelf in beheer en moet u aan het eind van de dag ook nog afstorten bij de bank. Als u toch nog veel geld fysiek ontvangt, kunt u de geldstromen maar beter verzekeren.

Wanneer biedt de geldverzekering dekking?

Op de inventaris en goederenverzekering zijn geld en geldwaardige papieren maar voor een klein deel meeverzekerd. Bij een overval of diefstal krijgt u dus maar een deel uitgekeerd. U kunt geld wel volledig meeverzekeren met de geldverzekering. Contant geld is tot een bepaald bedrag verzekerd tijdens de openingstijden. Buiten openingstijden is er ook dekking, maar er worden wel eisen gesteld aan hoe veilig het geld weggestopt is. Het geld moet bijvoorbeeld in een goedgekeurde kluis opgeborgen liggen. Het vervoeren van geld naar de bank neemt ook risico’s met zich mee. Mocht u het slachtoffer worden van een overval, dan kunt u de financiële schade claimen op de geldverzekering. 

Er kan een eigen risico gelden

Verzekeraars leggen graag een financieel belang bij de verzekerden neer. Dat doen ze met het hanteren van een eigen risico. Bij een verzekerde schade betaalt u bijvoorbeeld €125 of €250 zelf. Het meerdere keert de verzekeraar aan u uit. In ruil voor een eigen risico geeft de verzekeraar een korting op de premie.

 

Vooral in de horeca wordt de geldverzekering vaak afgesloten

Veel ondernemers ontvangen geen contant geld van klanten. In dat geval heeft het afsluiten van de geldverzekering niet veel zin. Voor ondernemingen waar op een dag veel contant geld binnenkomt, is de geldverzekering vooral aan te raden. Bijvoorbeeld de horeca, autohandel en supermarkten en andere winkeliers met een fysieke winkel, zijn nog voor een groot deel aangewezen op contant geld. Criminelen kunnen eenvoudig achterhalen hoe de geldstromen binnen uw bedrijf lopen en hier actie op ondernemen. Personeelsleden kunnen hier bewust of onbewust informatie over doorgeven aan anderen. Dus ook met een goede procedure zijn er nog steeds gevaren. Zelfs als u geld van het bedrijf thuis bewaart, kan de geldverzekering een vergoeding geven bij diefstal.

De geldverzekering is een deel van de oplossing

De geldverzekering is maar één van de nuttige verzekeringen. U kunt deze verzekering bijvoorbeeld combineren met de inventaris- en goederenverzekering. Zoals de naam al doet vermoeden verzekert u met de geldverzekering namelijk alleen geld en geldwaardige papieren. Denk bijvoorbeeld ook om het verzekeren van het pand en het afdekken van de aansprakelijkheid. Dit zijn belangrijke verzekeringen voor alle ondernemingen. U moet natuurlijk ook goed voor uzelf zorgen. U kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. Met een AOV krijgt u een uitkering uit de verzekering als u door ziekte of een aandoening niet meer kunt werken.