Bestuurdersaansprakelijkheid

Als leiding van een bedrijf neemt u impactvolle beslissingen. Deze kunnen financiële schade veroorzaken aan anderen. Dat kan verwijtbaar zijn met bestuurdersaansprakelijkheid tot gevolg. Gelukkig kunt u uzelf en andere bestuurders er tegen verzekeren.

Aansprakelijkheid is een lastige definitie om voor zakelijke risico’s uit te werken. Er zijn namelijk verschillende vormen. Een schadeclaim door bestuurdersaansprakelijkheid komt niet vaak voor, maar als het wel een keer gebeurt kan het gelijk om hoge claims gaan. In eerste instantie is de onderneming aan te spreken voor schade en de bestuurders juist niet. Maar in bepaalde gevallen kan het wel gebeuren.

 

Welke vormen van aansprakelijkheid spelen een rol voor ondernemingen?

Ondernemingen kunnen niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Deze verzekering biedt dekking voor schade aangericht aan anderen. Zuivere vermogensschade door bijvoorbeeld een foutieve bouwtekening van een architect is niet verzekerd in de AVB. Hiervoor heeft u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze beide verzekeringen bieden weer geen dekking tegen bestuurdersaansprakelijkheid. Hier heeft u namelijk een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor nodig. 

Wanneer kunt u een beroep doen op de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Het bestuur van een onderneming zijn de mensen die voor een bedrijf of instelling de richting wijzen en belangrijke beslissingen nemen. Een zzp’er zal niet standaard voor deze verzekering kiezen, maar ook voor een zzp’ers kan deze verzekering een toegevoegde waarde hebben. De verzekering tegen bestuurdersaansprakelijkheid  is hoofdzakelijk bedoeld voor bedrijven en andere organisaties waar een bestuur boven staat. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat bestuurders hun werk kunnen doen. Ze kunnen namelijk niet functioneren als ze altijd op de tenen moeten lopen. De bestuurdersaansprakelijkheid gaat zover dat de leiding zelf ook privé aansprakelijk gesteld kan worden.

Wat vergoedt de verzekering?

De verzekering vangt de financiële gevolgen op ontstaan door het aansprakelijk gesteld worden. Het kan gaan om een externe partij, maar ook vanuit de onderneming zelf kunnen de bestuurders aansprakelijk gesteld worden. Het hoeft nog niet eens te gaan om een terechte aansprakelijkheidsstelling. Ook met het uitzoeken hoe het zit zijn vaak al advocaatkosten gemoeid. Met de juiste polis kunt u de kosten neerleggen bij de verzekeraar. Bijvoorbeeld boetes en vermogensdelicten zijn niet meeverzekerd. Hetzelfde geldt voor materiële schade en letselschade. Het gaat puur om financiële schades.

Wat kost de verzekering per jaar?

De premie is afhankelijk van vele factoren. Wij kunnen dus niet één premie noemen. Voor een vereniging (bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren) zal de premie in de honderden euro’s lopen. Voor een basisschool met honderden scholieren zal de premie per jaar ruim boven de duizend euro per jaar uitkomen. Ook de hoogte van het verzekerde bedrag verschilt sterk per branche. De bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren is zeker geen eenheidsworst.

Is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, er geldt geen verplichting. Bestuurders kunnen het wel als voorwaarde stellen voordat ze toetreden tot een bestuur. De gevolgen van het niet verzekeren van de bestuurdersaansprakelijkheid zijn namelijk te groot. Zelfs de privé bezittingen van de bestuurders zijn dan niet heilig. Het verzekeren van de bestuurdersaansprakelijkheid dekt een zwaar risico af en is daardoor voor een brede groep ondernemingen, verenigingen en stichtingen een nuttige toevoeging.